top of page

OM LETHWEI

Lethwei, eller burmesisk boksning med "bare knuckles", vokser hurtigt i popularitet. Det er den nationale sport i Myanmar og har eksisteret længere end alle moderne kampsport.

Historie


Den første registrerede eksistens af Lethwei dateres tilbage til Pyu Empire, som regerede fra 2. århundrede f.Kr. til midten af ​​det 11. århundrede. Det er kendt, at Lethwei med succes blev brugt sammen med anden kampsport 'Bando' og 'Banshay' af gamle Myanmar-hære i krige med grænselandene.

I oldtiden fandt kampe sted i en sandkasse og var kun til underholdningsformål. Krigere viklede hænderne i hamp eller gaze, og der var ingen tegninger eller punktsystem - kampen fortsatte, indtil en af ​​deltagerne var bevidstløs. Det var almindeligt for mestere, der konkurrerer i denne æra, at komme ind i sandkassen og acceptere åbne udfordringer fra tilskuere.

Modernisering


Selvom Lethwei dateres tilbage til oldtiden, var den første etablerede udøver, der var kendt i verden, Kyar Ba Nyein, en burmesisk bokser, der konkurrerede ved sommer-OL 1952. Han var banebrydende for moderne Lethwei og introducerede regler, som stadig er i sporten i dag. Kort efter hans mislykkede olympiske løb, begyndte Nyein at rejse over Myanmar og lærte landsbyboere den antikke sport. Efter måneders træning, blev de ofte opfordret til at konkurrere i konkurrencedygtige kampe.

Det tog indtil 2001 for Lethwei at nå den internationale scene - i juni samme år kolliderede tre kickboxere fra USA med Lethwei-udøvere; en af ​​disse kickboxere var Doug Evans, en UFC og Bellator-veteran. Alle tre amerikanere var færdige i første runde.

Den mest populære fighter til at materialisere sig fra burmesisk bare-knuckle boksning, er den canadisk-fødte Dave Leduc, der i 2016 blev den første ikke-burmesiske fighter, der vandt Lethwei Golden Belt. Siden han vandt bæltet for tre år siden, har Leduc dedikeret sit liv udelukkende til Lethwei og har siden været frontperson for Lethwei på den internationale scene.

bottom of page